top of page
חן וינשטיין

איך להשיג יותר חופש בתקשורת הבינאישית שלך?


אחת ההגדרות של NLP היא ״חקר החוויה הסובייקטיבית״. הכוונה היא ש״מציאות״ אינה מבנה אובייקטיבי אלא אנחנו, בני האדם, יוצרים אותה על בסיס תפיסותינו, צורת החשיבה והעולם הפנימי שלנו.

בהתאם לכך, אין שתי גרסאות דומות של המציאות וכל אחד מאיתנו חווה את מה שהוא מכנה מציאות בדרך ייחודית שלו השונה משל אדם אחר.


אנחנו תופסים אירועים בצורה אחרת, חווים אותם דרך החושים שלנו, נותנים להם פרשנות ומשמעות על פי האמונות והערכים שלנו, הניסיון וההיסטוריה שלנו והחוויות שחווינו עם הזמן. בדרך אנחנו גם משמיטים פרטים מסויימים ומוסיפים פרטים אחרים וכתוצאה מכך גם מגיבים בצורה שונה. כך נוצרת מפת המציאות שלנו כאשר לא תמיד אנחנו מודעים בכלל שאליה אנחנו מגיבים ולא למציאות עצמה. חשוב לזכור כי אין מפה אחת נכונה, מדוייקת או אמיתית. לכל אחד מאיתנו יש את המפה הייחודית שלו.


אחת מהנחות היסוד המשמעותיות בהקשר זה היא המפה אינה השטח (לקריאה נוספת על הנחות היסוד של NLP). כמו שמפה של שטח, עד כמה שתהיה מפורטת, אף פעם לא תהיה בדיוק זהה לשטח עצמו כך גם אנחנו מייצרים לעצמנו מפה של המציאות אך היא אינה זהה לחלוטין למציאות. מדובר בייצוג בעל משמעות ומבנה שאנחנו יצרנו על בסיס החוויות שלנו. לא משנה כמה נתאר ונפרט למישהו אחר את החוויה שלנו לאירוע מסויים, הוא לא יחווה אותה בצורה זהה. אם ניקח לדוגמא זוג שיצא לחופשה. בני הזוג נמצאים באותם מקומות, עולים לאותה טיסה, מבלים יחד בכל רגע מאז שיצאו מהבית ועד שחזרו אחרי שבוע, תהיה להם פרשנות אחרת, זכרונות שונים, דברים שאהבו ושלא אהבו בצורה שונה.


עם הזמן אנחנו נוטים להאמין שהמפה שלנו היא אכן המציאות ושהעולם הוא באמת כפי שאנחנו מייצגים אותו. אמנם יש לנטייה הזו חשיבות רבה ליצירת חוויה יציבה ורציפה עבורנו בעולם, אך יש לה השלכות על האופן בו אנחנו מתקשרים ועל מערכות היחסים שלנו.


חשבו על מערכת יחסים כלשהי בה אתם חווים קונפליקט או קושי ביצירת תקשורת. לרוב, אנחנו מספרים על חוויה מסוג זה מנקודת המבט שלנו וגם כשאנחנו מייצגים את נקודת המבט של האדם השני, אנחנו עושים זאת דרך המפות והפרשנות שלנו. האם פעם ניסיתם להסתכל על סיטואציה כזו מתוך העיניים של האדם השני, דרך מפת המציאות שלו, החוויות, הניסיון והאופן בו הוא מפרש את העולם?

אז מה חשוב לקחת בחשבון כשבאים להטמיע עקרון זה בחיינו?


- ראשית חשוב להיות מודעים לכך שבכל סיטואציה בה יש קושי בתקשורת או קונפליקט, האדם מולנו חווה ומגיב על פי המפה שלו שהיא שונה מהמפה שלנו ואנחנו חווים ומגיבים על פי המפה שלנו ששונה משלו. השוואת המפות וההבנה שזהו מקור הקונפליקט יכולה להוות כבר חצי מהפיתרון או לפחות לאפשר לנו להיות יותר רגועים, להבין את מקור הקונפליקט ולחשוב, במידת הצורך, על עדכון המפה (שלנו או של האחר).

- זכרו כי תמיד יש לנו את יכולת הבחירה באשר לדרך בה אנחנו מפרשים את האירועים והאופן בו אנחנו מגיבים. אם המפה שלנו לא משרתת אותנו והיינו רוצים לעדכן אותה למפה שתפתחו לנו יותר אפשרויות בחירה, זה אפשרי. ניתן ללמוד להגיב ולעדכן את המפה (זו עיקר העבודה בתהליך טיפול בגישת NLP).

- המקום היחיד שאפשר לחולל בו שינוי ממש הוא אצלנו בראש, האופן בו אנחנו תופסים את העולם ומגיבים לאירועים. יש לנו אפשרות לעשות עבודה על המפה שלנו ועל עצמנו וזה יהיה פשוט יותר מאשר לשנות את האדם האחר / את העולם.

- כשאנחנו בתקשורת עם אדם אחר, לתשאל כמה שיותר ולהשתדל כמה שפחות להשלים פרטים ולהסיק מסקנות דרך המפות שלנו. לשאול על פרטים בחוויה כמו: מה בדיוק זה אומר..? מה המשמעות של...? איך אתה יודע ש...?


״האושר אינו תלוי במה שקורה לך, הוא תלוי במה שאתה עושה עם מה שקורה לך״


בהצלחה!

22 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page