
פרופ׳ קרול דואק החלה לחקור את נושא תבניות החשיבה כאשר ניסתה לענות על מספר שאלות כמו:
מה מבחין בין אנשים בתוצאות שהם מקבלים?
איך אנשים מצליחים להתגבר על כישלונות?
איך אנשים לומדים?
איזו מוטיבציה יש לאנשים לבצע תהליכי שינוי ולמידה?
במחקריה הרבים גילתה פרופ׳ דואק כי הדבר שמבחין בעיקר בין אנשים באופן בו הם מתמודדים עם כישלונות הוא תבנית החשיבה (מיינדסט).
תבנית החשיבה היא בעצם האמונה שלנו ביחס לעצמנו. אלו המשקפיים שדרכם אנחנו מפרשים חוויות ואירועים, מקבלים החלטות, מגיבים לאירועים, מגדירים את המטרות שלנו ובכלל מנהלים את חיינו (מתוך ההבנה כי אמונה מובילה לרגשות ולהתנהגויות שמובילות לתוצאות).
הטענה המרכזית: אנחנו נולדים עם מוטיבציה ללמוד ולהתנסות וכתינוקות אנחנו מתחילים לגלות את העולם סביבנו בסקרנות ותוך רצון לחקור ולבחון כל דבר. אבל, עם הזמן, משהו קורה. שילוב של חוויות ואירועים שקורים לנו יחד עם הסביבה ההורית בה אנחנו גדלים (ערכים, אמונות ותפיסות של ההורים) והחינוך בבית הספר, כל אלו מגבשים את תבנית החשיבה שלנו.
פרופ׳ דואק מבחינה בין שני סוגי אנשים:
הלא לומדים בעלי תבנית חשיבה מקובעת: מאמינים כי אינטליגנציה, תכונות ויכולות הן קבועות ואינן ניתנות לשינוי.
הלומדים בעלי תכנית חשיבה מתפתחת: מאמינים כי אינטליגנציה, תכונות ויכולות אינן קבועות וניתנות לפיתוח וטיפוח על ידי מאמץ, התמדה, השקעה ולמידה.
היא ערכה מחקרים רבים בנושא ומצאה חיזוקים רבים לתיאוריה כולל ברמת הבדלים בפעילות המוחית בין שני הסגנונות. זאת בנוסף כמובן לעובדה כי המוח שלנו הוא פלסטי ומשתנה בעקבות חוויות מה שמחזק את התפיסה כי היכולות שלנו ניתנות לפיתוח וטיפוח.
תבנית חשיבה מתפתחת לעומת מקובעת:

בדף העבודה שבקישור למטה, תוכלו למצוא כמה טכניקות וכלים לפיתוח תבנית חשיבה כולל שאלון הערכה לגבי תבנית החשיבה המאפיינת אתכם:
שיהיה בהצלחה!
Comentarios