top of page
חן וינשטיין

כשהטונים עולים - 5 כלים לניהול כעס במקום העבודה


ד׳ הוא סמנכ״ל שיווק ומכירות שהגיע אליי לאימון ניהולי בתקופה שבה החברה שלו שוברת בכל חודש שיאי רווחיות חדשים. הוא חווה הצלחה מקצועית מסחררת וידע שהוא טוב במה שהוא עושה.

אבל, היתה לו בעיה שהפריעה לכל הטוב הזה. הוא לא הצליח לנהל את הכעס שלו בעבודה.

כל פעם שהתעצבן על משהו, זה יכול להיות טעות של עובד או שינוי לא צפוי בלו״ז הייצור, הוא היה מתפרץ ומאבד שליטה על התגובות שלו.

כמובן שהדפוס הזה פגע במערכות היחסים שלו עם העובדים, יצר אווירה לא נעימה, ואפילו הגיעו כמה תלונות מלקוחות.

המצב תסכל את ד׳ מאוד. הוא הבין שמערכות יחסים זה דבר חשוב, שהוא לא יכול באמת להתנהג ככה לעובדים וללקוחות .

אבל, במקביל הוא האמין שזה דפוס שהוא חלק ממנו, הוא הכיר את עצמו ככה מגיל צעיר ולא חשב שיש דרך לעשות שינוי.

הנה דוגמה ל- 5 כלים אפקטיביים שד׳ קיבל ותרגל לאורך התהליך ושעזרו לו להתמודד עם הקושי:


1. מודעות: שינוי מתחיל במודעות לדפוס הכעס. מה קורה לו בדיוק רגע לפני? מתי זה קורה? האם יש מקרים שהוא מצליח להחזיק את עצמו? יומן מעקב זה כלי מעולה להעלאת המודעות וללמידה על הדפוס הבעייתי. ד׳ ניהל יומן מעקב שבועי ותעד את המקרים השונים וההתפרצויות שלו. הוא שיתף שעצם התיעוד בלבד, איפשר לו לפעמים ״לתפוס על חם״ את הדפוס ולשנות את התגובה.


2. קבלה: כעס הוא רגש חשוב שאנחנו לא רוצים להיפטר או לבטל אותו אלא לקבל את תחושת הכעס כמו שהיא ולבטא אותה בצורה מנוהלת ומווסתת. כשאנחנו מנסים להילחם בהרגשה או להכחיש אותה, אנחנו רק מגבירים את עוצמת הרגש. ד׳ למד לזהות את הכעס שמתעורר אצלו במצבים שונים ופשוט להגיד לעצמו מה הוא חווה בלי שיפוטיות, פרשנויות או הלקאה עצמית. למשל, ״אני כועס עכשיו״, ״האירוע הזה עורר בי חוסר סבלנות״. קבלה היא שלב חשוב בדרך לשינוי.


3. הקשר בין פרשנות לרגש: רגש הוא לא משהו שגורמים חיצוניים משתילים אצלנו בגוף. הוא מתעורר נוכח פרשנות, מחשבה או אמונה שיש לנו על האדם או הסיטואציה שמולנו. לא תמיד האמונות האלה מודעות ולרוב הן פועלות אוטומטית. לד׳ היו כל כך הרבה פרשנויות והסברים לכל אחד מהאירועים שבהם איבד שליטה וכעס. שינוי ועדכון הפרשנויות והאמונות שלו יצרו שינוי מדהים בעוצמת הרגש ובתגובות שלו.


4. שינוי מצב רגשי ברגע: רגשות מתעוררים בצורה אוטומטית ולא מודעת בעקבות גירוי חושי כלשהו. לתופעה הזאת קורים עוגן והיא קורית לכולנו כל הזמן בצורה טבעית. למשל, ההרגשה שעולה כשאנחנו מריחים תבשיל שאהבנו בילדות, שומעים את שיר החתונה שלנו או רואים פרצוף של אדם אהוב. בעזרת טכניקת NLP מיוחדת, רתמנו את התופעה הטבעית הזו לטובתו של ד׳ והוא ייצר לעצמו עוגנים חיוביים, מעצימים ומחזקים שמחליפים את הכעס ברגע שהוא עולה בסיטואציות השונות.


5. טכניקות להרגעה עצמית: חשוב לחזק את המערכת הפיזיולוגית שאחראית על הרגיעה שלנו באמצעות פעולות ותרגילים שונים. זה עוזר גם כפעילות מונעת שמפחיתה את הדפוס הרגשי הלא מקדם וגם במקרים בהם הרגש העוצמתי עולה, היא מאפשרת לווסת אותו ולהרגיע את הגוף בצורה מהירה יותר. ד׳ חיזק את מערכת הרגיעה שלו באמצעות תרגילי כתיבה ונשימות והפך אותם להרגלים חיוביים שעוזרים לו להפחית את עוצמת הכעס.


היום ד׳ מרגיש את השינוי בצורה משמעותית מאוד. הוא מצליח לווסת את התגובות שלו ולהפחית את עוצמת הרגשות מול סיטואציות שבעבר היו גורמות לו להתפרץ.

לפעמים נדמה לנו שדפוסים והרגלים רגשיים הם חלק מאיתנו, מהאופי שלנו, ואין דרך לשנות אותם. הדבר הכי חשוב לקחת מהמקרה של ד׳ הוא שהשינוי אפשרי.

3 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page