מה הקשר בין מיינדפולנס לבין הקוסם מארץ עוץ?
לפני התשובה לשאלה הזו, שאלה נוספת: האם תהיתם פעם מה זו בכלל מחשבה? מהי התופעה הפנימית הזאת שמשפיעה בצורה כל כך חזקה על החוויה שלנו? על הרגשות ועל התגובות שלנו? למה אנחנו נוטים להתייחס אליה כאמת מוחלטת, עובדה מוגמרת, חוק טבע? מי עומד מאחורי הקול הפנימי הזה שמכתיב לנו מה צריך לעשות, שמבקר אותנו ואת הסביבה, שלפעמים מלחיץ אותנו או קובע מה נכון ומה לא?
למחשבות ולדפוסי חשיבה (מחשבות שחוזרות על עצמן כהרגל) לא מודעים יש כוח אדיר עלינו. אנחנו נסחפים ומגיבים אליהם בצורה אוטומטית כאילו נכנסנו לתוך מפל מים ואנחנו פשוט נופלים עם הזרם.
זה קורה כי המחשבות שלנו הן מאוד חמקמקות ופועלות מתחת לרדאר. גירויים חושיים, כמו משהו שראינו או שמענו, הם הרבה יותר בולטים לקשב שלנו. אבל את הרגע שבו מופיעה מחשבה, הקשב שלנו ברוב הפעמים מפספס.
ואז לפני ששמנו לב, אנחנו נמצאים על רכבת מחשבות שמעלה עוד מחשבות, אסוציאציות, ביקורתיות, זכרונות, דאגות, סיפורים, פרשנויות, אמונות וכו׳. תוך שניות אנחנו בתוך המים, נסחפים.
וכאן האימון של תשומת לב (מיינדפולנס) למחשבות שלנו נכנס לתמונה. כשאנחנו לומדים להפנות את תשומת הלב שלנו בצורה מכוונת למחשבות, נוכל לפתח מודעות לדפוסי החשיבה שמזיקים ולא מועילים לנו. דפוסים שמייצרים סבל, פגיעה בנו ובאחרים ולא משרתים אותנו בשום צורה.
בתרגול מיינדפולנס אנחנו לא רוצים להפסיק או למנוע מהמחשבות שלנו לעלות. זה טבע התודעה שלנו וזה בסדר. רק נרצה לשים לב - ״הנה עלתה מחשבה״. בלי לבקר או לשפוט את עצמנו. אחרי ששמנו לב, נוכל להתחיל לשאול את עצמנו שאלות על המחשבה. האם היא מועילה? הכרחית? פוגעת בי? באחרים? האם היא אמת?״. נתייחס למחשבות כאובייקט להתבוננות ותשומת לב ממש כמו שמדען חוקר תופעת טבע.
ואז.. מה יקרה? אז נחשוף את האשליה. נסתכל על טבע המחשבות ונבין שברוב המקרים אין שם באמת משהו אמיתי, נפרד וקבוע. היא תופעה שקשורה לכל כך הרבה גורמים, נסיבות חיים, חוויות סובייקטיביות שעברנו, תנאים שיצרו אותה, וכמו שהיא מופיעה, כך היא גם חולפת. האימון הזה מאפשר לנו לפתח את המיומנות של התבוננות במחשבות בלי להיסחף וליפול לתגובתיות והזדהות איתן.
ועכשיו לקוסם מארץ עוץ. בסצינה שבה דורותי והחברים מגיעים לקוסם הם פוגשים דמות שמפגינה עוצמה רבה. הקוסם מדבר בצורה מאוד בטוחה, כוחנית, החלטית. ופתאום, טוטו הכלב שם לב לוילון שנמצא בקצה החדר. הוא רץ, פותח את הוילון וחושף אדם פשוט שמפעיל מכונה. זה ה״קוסם״. ברגע שהוא מבין שנחשף, מנסה ה״קוסם״ להסיט חזרה את הוילון ואומר: ״אל תשימו לב לאדם שמאחורי הוילון״. אבל האשליה נחשפה.
טוטו הכלב הוא כמו תשומת הלב שמתפתחת עם תרגול מיינדפולנס ומאפשרת לנו לחשוף את טבע המחשבות שלנו. טוטו חשף שה״קוסם מארץ עוץ״ הוא רק אשליה. כל זמן שלא ידעו מיהו הקוסם, ארץ שלמה נסחפה אחרי הסיפור ונשאבה לאשליה. ממש כמו שאנחנו נסחפים אחרי המחשבות שלנו, כשאנחנו לא מודעים אליהן.
בפעם הבאה שאתם.ן מרגישים.ות שמחשבה כלשהי נדבקת, סוחפת אתכם, מנהלת את המצב הרגשי ואת התגובות שלכם.ן, זכרו את טוטו. הפנו את תשומת הלב למחשבה עצמה ופשוט התבוננו בה. עצם הפניית תשומת הלב למחשבה בלי ביקורת, תפחית במידה רבה את ההשפעה והכוח שלה עליכם.ן. האשליה תחשף.
קישור לקטע מתוך הסרט:
Comments