
לאורך ההיסטוריה התפתחו הרבה מאוד תיאוריות ומיתוסים על רגשות בכלל ועל הקשר בין רגשות לעולם העבודה בפרט. חלק מהמיתוסים כל כך התקבעו בתודעה שלנו, שהם נתפסים לפעמים כעובדה מוכחת.
בחרתי ב-5 מיתוסים כאלה שבייחוד בעולם העבודה החדש, חשוב להיפרד מהם בהקדם.
1. אין מקום לרגשות במקום העבודה בין אם נרצה או לא, רגשות באים עם האדם שמגיע לעבודה, לא משנה באיזה תפקיד או דרג הוא. מחקרים רבים מצביעים על כך שהדחקה של רגשות לא רק שאינה תורמת, אלא מחמירה את המצב. תחשבו שאתם מתאמצים להחזיק כדור ים מתחת למים. התפקוד שלכם מוגבל כי ביד אחת אתם מתאמצים להחזיק אותו ורק היד השנייה שלכם פנויה להמשיך לתפקד. ברגע שמשתחררת האחיזה, הכדור קופץ בעוצמה החוצה, מייצר אדוות במים ועלול אפילו לקפוץ אליכם לפנים. בדיוק באותו האופן תגובות רגשיות מודחקות עלולות להתיש ולפגוע בנו ובסביבה שלנו. כל הרגשות שלנו, גם אלה הנתפסים שליליים וגם החיוביים, חשובים כמקור מידע ליצירת מערכות יחסים, תקשורת וביצועים אפקטיביים יותר.
2. אין לנו יכולת לשלוט ברגשות ובתגובות הרגשיות שלנו קרה לכם פעם שהגבתם לסיטואציה בצורה אוטומטית והרגשתם כאילו מישהו אחר בחר בתגובה? בדרך כלל כשאנחנו חווים רגשות עוצמתיים ולא מצליחים לשלוט בתגובה שלנו, סביר להניח שעומד מאחוריהם איזשהו סיפור, פרשנות או תפיסה מוקדמת יותר על מצבים כאלה. ברגע שנהיה מודעים אליהם, יש לנו את היכולת גם לבחור ולשנות אותם וכך להפחית את עוצמת הרגש ולבחור את התגובה שלנו.
3. הבעת רגשות זו חולשה לא מעט א. נשים ומנהלים.ות שאני פוגשת, מדברים על כמה זה מלחיץ אותם להפגין פחד או לבכות בעבודה. הם חושבים שזה יפגע במוניטין שלהם, שיחשבו שהם ״רגישים מדי״. אבל אם חושבים על זה, מדובר בדרישה מאוד לא ריאלית מעצמנו ומאחרים. כמובן שכמו כל דבר, יש פה עניין של מינון ואיזונים והכוונה היא לא לבכות בכל יום או להתפרק בצורה קבועה בעקבות קשיים. אבל יש מצבים מסוימים שבהם בכי, למשל, הוא התגובה הנורמלית והבריאה לסיטואציה. הרשות להיות אנושיים היא לא חולשה ובטח לא משהו שאנחנו צריכים להתנצל עליו. גם כאן היכולת לבחור איך להגיב ואיך לתקשר את מה שאנחנו מרגישים זו דווקא חוזקה עוצמתית.
4. רגשות מפריעים לחשוב בצורה רציונלית ובהירה פעם חשבו שרגש וקוגניציה לא הולכים ביחד. שיש הפרדה גם במוח שלנו וגם בתפקוד שלנו בין תהליכים של חשיבה, קבלת החלטות ותכנון לבין תהליכים רגשיים. היום, אנחנו כבר יודעים לא רק שהאדם הוא לא יצור רציונלי (תודה דן אריאלי ) אלא שתהליכים רגשיים ומחשבתיים שזורים זה בזה. מחקרי מוח מצביעים על כך שיש קשרים ישירים בין איזורים קוגנטיביים לרגשיים ואין באמת הפרדה. הם כל הזמן עובדים ביחד. נראה שלא רק שרגשות לא מפריעים לתהליכי החשיבה שלנו, הם חלק בלתי נפרד מהם וחשוב שנהיה מודעים ונרתום אותם לטובתנו.
5. אם מנהלים יפגינו רגשות לא נעימים, הצוות שלהם ייפגע סקרים רבים שמפורסמים לאחרונה, מצביעים על כך שמנהיגים טובים מפגינים אמפתיה, חמלה ומודעות רגשית. מנהיגים שמציגים רק הצלחות ועסוקים בלייצר תמונה ״מושלמת״ של החוויה שלהם ושל המציאות, לא מצליחים לרתום ולהשפיע על אנשים ולגרום להם להזדהות איתם. לעומת זאת, מנהיגים שמכירים ברגשות לא נעימים, מדברים אותם ולא מחביאים אותם, נתפסים כיותר אותנטיים, הצוות שלהם מרגיש הרבה יותר בטוח והם מייצרים אמון והשפעה גדולים יותר.
איזה עוד מיתוסים על רגשות בארגונים אתם מכירים?
Комментарии