שנה חדשה היא הרבה פעמים נקודה בזמן שבה אנחנו מסתכלים אחורה, מסכמים את השנה שעברה וחושבים קדימה על מה אנחנו רוצים להשיג בשנה הקרובה.
תהליך של הצבת מטרות קדימה הוא הכרחי לתפקוד ולהתפתחות שלנו. הוא מעלה את תחושת המשמעות ומאפשר לנו לסלול את הדרך לעבר חלום, חזון או שינוי רצוי.
בקביעת מטרות אנחנו יוצרים לעצמנו את המציאות ולא רק מגיבים אליה, אנחנו בוחרים ומשפיעים על החיים שלנו.
יחד עם זאת, חשוב לזכור כי גם עצם התהליך והדרך לכיוון השגת מטרות שהצבנו לעצמנו גורמים לנו סיפוק, אושר ומשמעות ולא רק עצם השגת המטרה. מה שחשוב זה ליהנות ולהעריך את הדרך. כשיש לנו מטרה ואנחנו יודעים לאן אנחנו הולכים, מהו הכיוון שלנו, זה משחרר ומאפשר ליהנות ולהתמסר להנאה מהמקום והדרך. מטרות הן אמצעים ולא יעד בפני עצמו ולכן עליהן להיות בעלות משמעות, שהמסע יהיה מהנה ולא מלחיץ.
אז לקראת השנה החדשה ובכלל (כי להציב מטרות אפשר בכל זמן שרוצים....), הנה 8 עקרונות הזהב להגדרה נכונה של מטרה כך שהסיכוי להשיג אותה יגדל:
1. נסחו את המטרה באופן חיובי. הגדירו מה הדבר שאתם כן רוצים להשיג ולא ממה הייתם רוצים להימנע או מה אתם רוצים להפסיק. שאלו: מה אני רוצה להשיג? מה אני מעדיף שיהיה לי?
2. ודאו שהמטרה מלהיבה, ממלאה באנרגיה ומעוררת השראה. אחרת - לא תהיה לכם מוטיבציה להשיג אותה. שימו לב לתחושה שממלאה אתכם כשאתם חושבים על השגת המטרה.
3. הגדירו את המטרה בצורה ספציפית ותחומה בזמן סביר. בדרך כלל מטרות נגדיר מטווח של 3 חודשים ועד שנה קדימה. חשוב שבניסוח המטרה יהיה מוגדר זמן רצוי להשגה וכן היא תהיה ממוקדת בנושא אחד מסוים. שאלו: מה בדיוק אני רוצה? איך זה נראה? כמה זמן זה ייקח? מתי אני מעוניין להשיג זאת?
4. בדקו כי המטרה אכן ריאלית ובת השגה בעיקר ביחס לזמן שהוגדר וכן כי היא מאתגרת ומאפשרת ״מתיחה״ שלכם לעבר מצב אחר / חדש / שונה. שאלו: באיזו מידה השגת המטרה הזו היא בשליטתי?
5. בחרו במטרה המותאמת אישית לערכים שלכם. בסופו של דבר, המטרות שלנו הן ביטוי של ערכ/ים חשובים לנו. לכן חשוב לוודא שהערכים אכן במתאם עם המטרה והשינוי הרצויים. שאלו: מה חשוב לי בזה? כשאשיג את המטרה מה זה יביא לחיים שלי? כשיהיה לי את המטרה, מה אז יהיה לי שכל כך חשוב לי?
6. שימו לב להשלכות ולהשפעות שיש להשגת המטרה. גם מבחינת הסביבה הקרובה וגם מבחינתכם. שאלו: אילו השלכות חיוביות / שליליות יהיו להשגת המטרה? כיצד היא תשפיע על הקשרים נוספים בחיי (קריירה/פנאי/מערכות יחסים)? על אנשים קרובים?
7. הגדירו תוצאות שיעידו על התקדמות לעבר המטרה. שאלו: איך אדע שהשגתי את המטרה? מה יקרה? איך ארגיש? מה אראה? אילו תוצאות ביניים בדרך אני מצפה לראות? איך אדע שאני על המסלול לעבר המטרה? באיזו תדירות אני הולך לבדוק את ההתקדמות בדרך?
8. ערכו תכנית פעולה והגדירו צעדים קטנים ופעולות שעליכם לעשות בדרך להשגת המטרה. מומלץ לגזור אחורה מהמטרה ועד לנקודת הזמן הנוכחית. שאלו: רגע לפני שהשגתי את המטרה - איך פעלתי? מה עשיתי? באילו משאבים נעזרתי? אילו אמונות ליוו אותי? באילו מיומנויות השתמשתי? וכך גזרו כל פעם צעד אחד אחורה ושאלו את השאלות.
שיהיה בהצלחה ושתהיה שנה טובה מלאת התפתחות, משמעות ומטרות ראויות!
Comments