בשנים האחרונות אנו נחשפים יותר ויותר לעולם הפסיכולוגיה החיובית בכלל ולמושג האושר בפרט. כתבות, ספרים, בלוגים ופודקאסטים צצים בתדירות גבוהה בעיקר על ידי אנשים שרוצים להפיץ את הדרך והתפיסה החיובית ולהעלות את התחום למודעותנו. אותי הענף המדעי המרתק הזה ״תפס״ לפני כ-8 שנים, כאשר נחשפתי לספרים של טל בן שחר ומרטין סליגמן. לאורך התקופה הזו ועד היום, למדתי ואני לומדת רבות את התחום, שילוב של לימודים פורמאליים לצד הרבה למידה עצמית ואף הייתי שותפה במחקר מרתק בנושא.
פסיכולוגיה חיובית נתפסת לרוב כ"מדע האושר", אך למען האמת אושר הוא רק חלק מאוד קטן מתחומי המחקר והעניין של ענף זה. בקצרה, פסיכולוגיה חיובית מתמקדת במה שעובד אצל אנשים במקום במה שלא עובד. מדובר בענף מדעי לכל דבר, העוסק בחקר החוויה החיובית של האדם, חוזקותיו ומעלותיו, התנאים והתהליכים המאפשרים ותורמים לצמיחה ותפקוד אופטימאלי של אנשים, קבוצות או ארגונים. מחקרים בפסיכולוגיה החיובית מתמקדים בתנאים ההופכים את החיים לראויים ומשמעותיים ובוחנים אילו ממדים של מצב האדם מובילים לאושר, צמיחה וסיפוק. בין מושאי המחקר המרכזיים נמצאות מגוון חוויות סובייקטיביות כמו רווחה נפשית, אושר, זרימה, תקווה, אופטימיות ותכונות אישיות כמו חכמה, יצירתיות, אומץ, גמישות, נחישות והתמדה.
אחד המאפיינים המיוחדים והמרתקים ביותר של הפסיכולוגיה החיובית הוא שמדובר במדע יישומי שנועד לטובת כלל החברה ועומד לרשותה. והיפה הוא, שלא צריך להיות חוקר מוסמך או אדם בעל השכלה והכשרה ייחודית על מנת להבין וליישם מדע זה בחיים. ממצאי המחקרים, הכלים והטכניקות נגישים וחשופים לכלל הציבור, אתרי אינטרנט רבים מציעים כלי אבחון וטכניקות יישומיות המבוססות על הפסיכולוגיה החיובית ללא כל עלות, חוקרים מציגים את ממצאי מחקריהם לכל מי שרק מבקש וחנויות הספרים מלאות בספרים המעבירים את המסרים והעקרונות בצורה פשוטה ונגישה. כל אלה הם רק חלק מהדרכים בהן כל אחד ואחת יכולים לקבל תועלת מהענף החיובי הנמצא בתנופה.
מזמינה אתכם להמשיך לקרוא על התחום, יש ברשת המון חומרים.
מצרפת כמה מקורות מומלצים בתור התחלה:
סרטון טד של מרטין סליגמן, ממייסדי הפסיכולוגיה החיובית
מאמר שפתח את הגיליון הראשון של כתב העת The Journal of Positive Psychology
ספריו של טל בן שחר ״באושר ובאושר״ ו״אושר אפשרי״
בהצלחה ולמידה מהנה!
מוזמנים להגיב ולשתף
Comments